Lente in Bloenerveld

Ik hou wel van de winter. De winter zorgt ervoor dat ik niet elk weekend op mijn kniëen moet zitten wieden op mijn matje met mijn “kappertje” in aanslag.

 Dan is er wat tijd om te lezen (liefst in de zetel met zicht op de vijvertuin) of met de hond lange winterwandelingen te maken. Ik hou van mijn winterslaap. Maar dan begint er wel wat te kriebelen ; lenteprikkels ??? lentekriebels ???

Mijn ogen beginnen te kijken naar takken en struiken om de eerste botjes te ontdekken. De verrukking wanneer de sneeuwklokjes opduiken, bevallig als ze zijn. En als de paasbloemen her en der opduiken in hun verschillende uitvoeringen van wit, geel, oranje, enkel, dubbel, groot, klein,… dan is de lente echt in de tuin.

We moeten ons echt wel haasten om alles op de gevoelige plaat vast te leggen. De verschillende lentebloeiers volgen elkaar haastig op. Vanuit het raam bij het aanrecht hebben we een mooi zicht op ons krenteboompje ; de ranonkelstruiken bij het tuinhuis laten hun talloze gele kopjes zien, het frele blauw van de grote maagdenpalm onder en tussen de kornoeltjes, de rode bloempjes van de dwergkwee, … veel te veel om op te noemen.

We hielden ook de rode beukhaag in het oog, de wind had haar ontdaan van de verdorde bladeren en het in een prachtig schouwspel om te zien hoe snel de kleine rode blaadjes in verschillende tinten zich ontvouwen. Een week later staat ze volop in blad.

En dan nog niet te spreken over het gekwetter van de mezen, merels, lijsters, bosduiven, mussen,… Ook in de vijver is er meer beweging de ghostkois genieten van het lentezonnetje.

Helaas betekent dit ook werk aan de winkel ; de lenteschoonmaak in de tuin moet gebeuren en ja hoor deze in huis ook. Gedaan met de winterslaap !